Home Class 12 Bihar board vvi objective question

Bihar board vvi objective question

SHARE

Hello friends, I will tell you Bihar board vvi objective question of physics today, which will be very helpful for your Board exam and your Knowledge !! This is the question of Electrostatics Chapter (Class-12) !! It is the first set of vvi Objective question Board Mission !! It is vvi question for bihar board exam. This questions is most important for NEET exam also it is important questions for concept of JEE (Main + Advance).

Bihar board vvi objective question

नमस्कार दोस्तों, मैं आज आपको Physics के 10 बहुत हीं Important question बताऊंगा जो आपके Board Exam का vvi question है और आपके Knowledge के लिए बहुत ही मददगार होगा !  यह Electrostatics Chapter (Class-12) का प्रश्न है और Objective Board Mission का Set-1.1  है ! यह board Exam के लिए vvi प्रश्न है और यह प्रशन NEET Exam, Medical Exam के concept के लिए भी बहुत ही Important है ! आप इन सारे प्रशन से engineering exam जैसे JEE (Main + Advance) के सारे concept को मजबुत कर सकते हैं ! आप इन सारे प्रशन से आप NEET exam के concept को मजबूत कर सकते हैं !

Board Exam vvi Objective

(1)  What is the no. of electron required to develop the charge of 1C on body?
(a)  6.25 × 10¹⁸
(b)  6.25 × 10⁸
(c)   6.25 × 10²³
(d)   None of these

किसी अनावेशित वस्तु पर 1 C आवेश होने के लिए उसमें से निकाले गए इलेक्ट्रोनों की संख्या होगी ?
(a)  6.25 × 10¹⁸
(b)  6.25 × 10⁸
(c)   6.25 × 10²³
(d)   इनमें कोई नहीं  

Ans:- (a)

(2)  Charge on electron/proton is :-
(a)  1.6 × 10 to the power -19 C
(b) 2 × 10 to the power -21 C
(c) 1.6 × 10 to the power -9 C
(d)  None of these

इलेक्ट्रोन/प्रोटॉन पर आवेश होता है :-
(a)  1.6 × 10 का घात -19 C
(b) 2 × 10 का घात -21 C
(c) 1.6 × 10 का घात -9 C
(d)  इनमें कोई नहीं  

Ans:- (a)

 

(3) Which of the following is correct relation between electric field E and potential V?
(a)   E = (-dV/dx)
(b)  E = (dV/dx)
(c)  V = (dE/dx)
(d)  V = (-dE/dV)

 निम्नलिखित में विधुत क्षेत्र E और विधुत-विभव V के बीच सही सम्बन्ध है :-
(a)   E = (-dV/dx)
(b)  E = (dV/dx)
(c)  V = (dE/dx)
(d)  V = (-dE/dV)

Ans:- (a)

 

(4)  SI unit of electric field intensity is:-
(a)  N m⁻¹ (N/m)
(b)  V m⁻¹ (V/m)
(c)   dyne cm⁻²
(d)  V m⁻²

 विधुत-तीव्रता का मात्रक होता है :-
(a)  N m⁻¹ (N/m)
(b)  V m⁻¹ (V/m)
(c)  dyne cm⁻²
(d)  V m⁻²

Ans:- (b)

 

(5)  SI unit of ε₀ (Absolute permittivity) is:-
(a)  F m⁻¹
(b)  N m⁻¹
(c)  C V⁻¹
(d)   None of these

 ε₀ का मात्रक होता है:-
(a)  N m⁻¹
(b)  F m⁻¹
(c)  C V⁻¹
(d)  इनमें कोई नहीं

Ans:-(b)

vvi question for bihar board exam

(6) SI unit of permittivity is:-
(a) C² N⁻¹ m⁻²
(b)  N C² m²
(c)  N C² m⁻¹
(d)  N⁻¹ C⁻¹ m²

परावैधुतता का SI मात्रक होता है :-
(a) C² N⁻¹ m⁻²
(b) N C² m²
(c) N C² m⁻¹
(d) N⁻¹ C⁻¹ m²

Ans:-(a)

 

(7) Permittivity of free space is:-
(a)  9 × 10⁹ mF⁻¹
(b) 1.6 × 10⁻¹⁹ C
(c)   8.85 × 10⁻¹² Fm⁻¹
(d)  None of these

    मुक्त आकाश की परावैधुतता होती है :-
(a)  9 × 10⁹ mF⁻¹
(b) 1.6 × 10⁻¹⁹ C
(c)   8.85 × 10⁻¹² Fm⁻¹
(d)  इनमें कोई नहीं

Ans:- (c)

 

(8) Force between two electrons which is separated by distance r is directly proportional to:-
(a)  r²
(b)  r
(c)  r⁻¹
(d)  r⁻²

r दूरी से विलग दो इलेक्ट्रोनों के बीच लगनेबाला बल समानुपाती होता है :-
(a)  r²
(b)  r
(c)   r⁻¹
(d)  r⁻²

Ans:-(d)

 

vvi Objective question

(9) If a shop bubble is charge, then its radius :-
(a)  Decreases
(b)  Increases
(c)   unchanged
(d)  zero

अगर साबुन के बुलबुले को आवेशित कर दिया जाए तो इसकी त्रिज्या :-
(a)  घटती है
(b)  बढ़ती है
(c) अपरिवर्तीत रहती है
(d)  शुन्य होती है

Ans:- (b)

 

(10) If distance between two charge is half, then force is :-
(a)  1/2 times
(b)   1/4 times
(c)   2 times
(d)  4 times

 अगर दो आवेशों के बीच की दूरी आधी कर दी जाए तो उनके बीच लगने बाला बल हो जाएगा :-
(a) 1/2 गुना
(b) 1/4 गुना
(c)  2 गुना
(d)  4 गुना

Ans:-(d)

Last word

तो students आशा करते हैं कि आपको Bihar board vvi objective question जरुर अच्छा लगा होगा !! मैं आगे भी ऐसे हीं Board exam vvi question लाता रहूँगा !!

14 COMMENTS

  1. Sir sirf electrostatics ka questions bana rahe hai kisi dusre chapter ka bana e ye na please which is important for bseb examination 2019 in english medium

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here