Home Class 12 class 12 physics guess questions

class 12 physics guess questions

2874
0
SHARE

Dear students, it is class 12 physics guess questions of electrostatics chapter and it is most important guess question of class 12 physics. It is expected objective question and important vvi objective of class 12 board exam. Since, it is class 12 physics guess questions so it is most important for 12th board and physics exam. If you want to read all objective questions in english then click here and for in hindi language click here .

class 12 physics guess questions

class 12 physics guess questions

It is class 12 physics guess questions and board exam guess question. Class 12 student can read these questions because it is most important objective questions.



Board exam guess question

(1) If charge on conducting sphere is 10μC, then electric flux on the surface of conductor is
(a)  36π × 10-4 Nm2/C
(b)  36π ×104 Nm2/C
(c) 36π ×106 Nm2/C
(d)36π × 10-6 Nm2/C
Ans:- (b)

Guess question of board exam

(2) Electron of charge e and mass m is accelerated through potential difference V from rest, then final velocity is:-
(a) √2eV/m
(b)√eV/m
(c) eV/2m
(d) eV/m
Ans:- (a)

(3) If 2C and 6C charge repels each other by a force 12N. If -2C charge is given to each other, the force is:-
(a) zero
(b) infinity
(c) 6N(attractive)
(d) 4N (Repulsive)
Ans:- (a)

Physics guess questions class 12

(4) If two conducting sphere is connected to each other after charging, then;
(a) Energy of both spheres is conserved
(b) Charge of both spheres is conserved
(c) Both energy and charge is conserved
(d) None of these
Ans:- (b)

(5) If an electric dipole is placed in constant electric field, then resultant electric force on system is
(a) Always zero
(b) Never zero
(c) depend on the strength of dipole
(d) None of these
Ans:- (a)

Board exam most important guess question

(6) If dielectric constant of an dielectric is εr and two point charge is placed inside it, then force between them is F, if dielectric is replaced, then force between them is:-
(a) ​\( \sqrt{\varepsilon _{r}} F \)
(b) ε₁F
(c) ​\( \sqrt{\varepsilon _{r}F} \)
(d) F/ε₁
Ans:- (b)

Physics guess question

(7) Electric field at distance r from axis of infinitely charge cylindrical conductor is:-
(a) ​\( \frac{\lambda }{\pi \varepsilon _{0}r} \)
(b) ​\( \frac{\lambda }{2\pi \varepsilon _{0}r} \)
(c) ​\( \frac{\lambda }{4\pi \varepsilon _{0}r} \)
(d) ​\( \frac{\lambda }{r} \)
Ans:- (b)

(8) Which of the following quantity, which SI unit is V/m
(a) electric flux
(b) electric potential
(c) electric capacitance
(d) electric field
Ans:- (d)

board exam questions

(9) If an hollow conducting sphere is positively charged, then potential at inside point will be:-
(a) zero
(b) positively and constant
(c)positively and variable
(d) negative  and constant
Ans:- (b)

(10) If two conducting sphere is connected to each other after charging, then;
(a) Energy of both spheres is conserved
(b) Charge of both spheres is conserved
(c) Both energy and charge is conserved
(d) None of these
Ans:- (b) 

VVI Objective of board

It is class 12 guess questions because it is most expected objective questions and board exam vvi objective questions for board. These questions are most expected objective questions and guess questions.

Physics important questions

It is board exam questions and vvi objective questions in english medium. For Hindi medium questions click here. If you are class 12 students then you can read these questions.

Board exam physics questions

Student can read board exam important questions from here and it is vvi and expected objective questions from this website.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here