Home Class 12 Most important objective questions for board

Most important objective questions for board

SHARE

Hello friends, I will tell you Most important objective questions for board today, which will be very helpful for your Board exam and your Knowledge and it is the question of Electrostatics Chapter (Class-12) !! This is the set-1.2 of Objective Board Mission and it is vvi questions for board exam. This questions is most important for NEET exam also it is important questions for concept of JEE (Main + Advance). You can score best mark in exam with the help of this question because it is vvi objective for board exam.

 

Most important objective questions for board

नमस्कार दोस्तों, मैं आज आपको भौतिकी के 10 Most important objective questions for board बताऊंगा जो आपके Board Exam और आपके Knowledge के लिए बहुत ही मददगार होगा और यह Electrostatics Chapter (Class-12) का प्रश्न है ! यह Objective Board Mission का सेट-1.2 है ! यह board Exam के लिए vvi प्रश्न है और साथ-साथ NEET Exam, Medical Exam के concept के लिए भी बहुत ही Important है !! आप इन सारे प्रशन से engineering exam जैसे JEE (Main + Advance) के सारे concept को मजबुत कर सकते हैं ! यह प्रशन board exam vvi question है और यह प्रशन most important objective question है.

 

Board exam vvi question

1) Static electric charge develops the :-

(a)  Only magnetic field
(b) Only electric field
(c)  Both electric field and magnetic field
(d)  Neither magnetic field nor electric field

 एक स्थिर विधुत-आवेश उत्पन करता है :-
(a) केवल चुम्बकीय क्षेत्र
(b) केवल विधुतीय क्षेत्र
(c) चुम्बकीय एवं विधुतीय क्षेत्र दोनों
(d) न चुम्बकीय और न विधुतीय क्षेत्र

 Ans:-(b)

2.  Which of the following is unit of electric field intensity?
(a)  coulomb (C)
(b) newton (N)
(c)  Volt (V)
(d)  NC⁻¹

इनमें से कौन विधुतीय-क्षेत्र के तीव्रता का मात्रक है :-
(a) कूलौम  (C)
(b) न्यूटन (N)
(c) वोल्ट (V)
(d)  NC⁻¹

 Ans:-(d)

3. Static Electric field is :-
(a) Conservative
(b) Neoconservative
(c)  At some point conservative and at some point non conservative.
(d)   None of these

स्थिर-विधुतीय क्षेत्र होता है :-
(a)   संरक्षी
(b)  असंरक्षी
(c)  कहीं संरक्षी तथा कहीं असंरक्षी
(d) इनमें कोई नहीं

 Ans:- (a)

 

vvi objective question

4. Electric flux through a charge enclosed surface is ………….times the enclosed charge
(a) 1/ε₀ time (गुना)
(b)  ε₀ times  (गुना)
(c)  4π ε₀ times  (गुना)
(d)  1/(4 π ε₀) times  (गुना)

किसी घिरे हुए बंद पृष्ठ पर विधुतीय फ्लक्स भीतर स्थित आवेश का होता है :-
(a) 1/ε₀ गुना
(b)  ε₀ गुना
(c)  4π ε₀ गुना
(d)  1/(4 π ε₀)   गुना

 Ans:-(a)

5. Relative permittivity εr of any medium is equal to:-
(a)  ε/ε₀
(b)   ε × ε₀
(c)  ε + ε₀
(d)  ε – ε₀

किसी माध्यम का आपेक्षिक परावैधुतता εr बराबर होती है :-
(a)  ε/ε₀
(b)   ε × ε₀
(c)  ε + ε₀
(d)  ε – ε₀


      Ans:-(a)

6.  If direction of constant electric field is in x-direction, then equipotential surface is:-
(a)  in XY – Plane
(b)  in YZ – Plane
(c) in XZ- plane
(d) may be in any plane.

यदि समरूप विधुतीय क्षेत्र X-अक्ष की दिशा में हो, तो समविभवीय तल होगा :-
(a)  XY-तल में
(b)  YZ-तल में
(c) XZ-तल में
(d) कहीं भी हो सकता है

 Ans:-(b)

7. If an charge is placed outside the surface, then electric flux through surface will be:-
(a) 4π times
(b)  zero
(c)  1/ε₀ times
(d) 1/4π times

    अगर कोई आवेश किसी बंद सतह के बाहर रखा जाए तो विधुतीय-फ्लक्स होगी ?
(a) 4π times
(b)  zero
(c)  1/ε₀ times
(d) 1/4π times 

     Ans:-(b)

 

Most important objective question

8. Value of electric potential due to a point charge at distance r is:-
(a) (1/4πε₀) (Q/r)
(b)  (1/4πε₀) (Q/r²)
(c) (1/4πε₀) (Q.r)
(d) (1/4πε₀) (Q²/r)

    एक बिंदु-आवेश Q से r दूरी पर विधुत-विभव का मान होता है :-
(a) (1/4πε₀) (Q/r)
(b)  (1/4πε₀) (Q/r²)
(c) (1/4πε₀) (Q.r)
(d) (1/4πε₀) (Q²/r)

     Ans:- (a)

9. Electric dipole having dipole moment p vectro is placed in external electric field having intensity E vector, then torque on system is:-
(a) p X E
(b) p.E
(c)  pE
(d)  p/E

p सदिश आघूर्ण वाला एक विधुत-द्विध्रुब  E सदिश तीव्रता बाले विधुतीय-क्षेत्र में रखा जाए, तो उसपर लगने बाला टार्क होगा :-
(a) p X E
(b) p.E
(c)  pE
(d)  p/E

     Ans:- (a)

10 . Electric dipole having dipole moment p vectro is placed in external electric field having intensity E vector, then Potential energy of system is:-
(a) p x E
(b) – p.E
(c)  p.E
(d)  p/E

आघूर्ण वाला एक विधुत-द्विध्रुब  तीव्रता बाले विधुतीय-क्षेत्र में रखा जाए, तो उसकी स्थितिज उर्जा होगी:-
(a) p x E
(b) – p.E
(c)  p.E
(d)  p/E 

 Ans:-(b)  

Final word

Dear student आशा करते हैं कि आपको यह vvi objective for board exam का प्रशन अच्छा लगा होगा. अगर आपको यह अच्छा लगा तो इसे शेयर करें और vviquestion.com website के बारे में दोस्तों को बताएं !!

15 COMMENTS

  1. Sir.
    4,5,7,8,.. .
    Bahut me pta nhi chalta hai kiya likha hua hai yani 1/4π€__yha kya likha hua hai

    Or thoda jaldi jaldi test lijiye sir bahut kaM samay hai

    Or ans-ques thoda asan se banaiye ki jaldi samaj me aa jaye

  2. You are god of all12th students and village students.because I lived in village /west Champaran .
    Pls send PDF all chapters of physics.
    Mywhatts app no..9771749375
    Pls sir g time bahut kum h.

  3. You are god of all12th and villages students. Because I lived in village./west Champaran.

    Pls sir g send PDF all chapters of physics.
    My Watts app no. 9771749375

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here